Egy igazán finom steak készítése sokszor nehéz feladatnak bizonyul nem csak otthoni, hanem még éttermi körülmények között is. Viszont, ha figyelembe veszünk néhány fontos dolgot, akkor ez a művelet mégsem lesz annyira nehéz mint azt elsőre gondoltuk volna.
Steak sütése
A steak elkészítésének sikeressége már a marhahús kiválasztásánál eldől, ami sokak számára meglepő lehet. Az átlagos magyar élelmiszerboltokban kapható marhahús, legyen az bélszín vagy hátszín, sokszor nem felel meg a steak készítés követelményeinek.
Ezért, ha valaha is rossz minőségű steak került az asztalra, nem feltétlenül a sütési technikájának a hibája volt. A tökéletes steak elkészítésének első lépése a megfelelő minőségű, érlelt marhahús beszerzése.
Ez annyira fontos, hogy a siker nagy részben ettől függ. Habár a sütés során elkövethet néhány kisebb hibát, de ha az alapanyag nem érlelt húsból van, akkor a végeredmény nem lesz megfelelő. Magyarországon az érlelt marhahús beszerzése nem könnyű, de mára már egyre több helyen megvásárolható.
Előkészítés
A tökéletes steak elkészítéséhez nincs szükség komoly előkészületre, viszont egy dologra érdemes minden steak house étteremben odafigyelni, ez pedig az, hogy mindig szobahőmérsékletű hússal kell dolgozni.
Ez azt jelenti, hogy mielőtt neki állna a sütésnek, 1 órával előtte vegye ki a húst a hűtőből, és távolítsa el a csomagolást, illetve itassa fel a nedvességet és hagyja a levegőn, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen.
A steaket nem szokás speciális módon fűszerezni. Csak sóra meg borsra van szükség, viszont abból használhatunk bőven a hús mindkét oldalára. Amennyiben a borsot frissen őrölve szórjuk a húsra, úgy annak sokkal intenzívebb lesz az íze.
Sütés
A tökéletes steak elkészítésének kulcsa a rendkívül forró serpenyő használata. A steak akkor lesz megfelelő, ha magas hővel körbezárjuk a húst mndkét oldalról. Amennyiben a serpenyő nem elég forró, akkor a hús le fogja hűteni.
Mielőtt betenné a húst a serpenyőbe, melegítse fel minimum 3 percig. Szó szerint akkor jó, ha már füstöl. A sütés közben már lejjebb veheti a lángot, de mielőtt betenné, az a lényeg, hogy rendkívül forró legyen.
A kiváló eredmény érdekében azt javasoljuk, hogy ne a serpenyőbe öntse az olajat, hanem közvetlenül sütés előtt, és fűszerezés után egy kevés olajjal dörzsölje át a hús mindkét oldalát.
Célszerű olyan olajat használni amely jól bírja a hőt. A Magyarországon elterjedt napraforgóolaj tökéletes erre a célra. A megfelelő hőhatásért fontos, hogy ne tömje túl a serpenyőt. Egy szelet húst süssön egy normál méretű serpenyőben, még egy nagyobban is maximum csak kettőt.
Hogyan kell tökéletesre sütni?
- Legyen nagyon forró a serpenyő.
- A fűszerezett olajjal bekent húst tegye bele a serpenyőbe, és ne mozgassa.
- Magas hőfokon négy percig süsse! Akkor jó, ha sistergős hangot hall, illetve füstöl a serpenyő és finom erős illatok terjengenek.
- Amint letelt a négy perc, akkor egy gyors mozdulattal fordítsa meg egy húsfogó csipesz használatával, és süsse a másik oldalát is négy percen keresztül. Villát ne használjon mert megsértheti a hús körül kialakult kérget.
- Ahogy megsült a hús, vegye ki egy tányérra és hagyja pihenni körülbelül öt percig.
- Amíg pihen a hús, egy kevés lé kifolyhat belőle, nincs ezzel semmi probléma, nyugodtan adja hozzá a szószhoz, amit a húshoz készít, ezáltal még finomabb lesz.
Amennyiben szeretne egy kiváló minőségű steaket enni, de nem tudja, hogy hová menjen, akkor látogasson el a DiningCity weboldalára, ahol kiválaszthatja a tökéletes helyet a következő vacsorához. Legyen szó romantikus estéről, baráti összejövetelről vagy üzleti ebédről, itt megtalálja a legjobb helyszíneket.