Beerstro14 átlátszó logo (nagy)

Milyen steak sütési fokozatok vannak?

Steak sütési fokozatok

A steak sütési fokozatok ismerete elengedhetetlen, ha tökéletes steaket szeretnénk készíteni. Most bemutatjuk a különböző sütési fokozatokat a rare-től a well-done-ig, és megosztunk néhány hasznos tippet, amelyekkel lenyűgözheti a vendégeit. 

Tudja meg, milyen hőmérsékletre van szükség a különböző fokozatok eléréséhez és hogyan érheti el a legjobb eredményt minden alkalommal!

Steak sütési fokozatok

Milyen steak sütési fokozatok vannak?

A steak elkészítése művészet, és a különböző sütési fokozatok ismerete alapvető fontosságú ahhoz, hogy tökéletes eredményt érjünk el. A leggyakoribb fokozatok közé tartozik a rare, a medium rare, a medium, a medium well, és a well done. Ezek a fokozatok eltérő belső hőmérsékletet és sütési időt igényelnek, amelyeket a következőkben részletesen bemutatunk.

Rare – (véres)

A rare steak belseje nagyon enyhén átsült, és jellemzően 50-52°C belső hőmérséklettel rendelkezik. Ezt a fokozatot azok kedvelik, akik szeretik a steak természetes, húsos ízét. A rare steak külső része barnás, belseje pedig szinte nyers, vörös színű.

Medium Rare – (közepesen véres)

A medium rare steak belseje 55-57°C hőmérsékletű, és kívülről barna, belül rózsaszín. Ez a legnépszerűbb sütési fokozat, mivel megőrzi a hús puhaságát és szaftosságát. A medium rare steak ideális választás azok számára, akik a tökéletes egyensúlyt keresik az íz és a textúra között.

Medium –  (közepesen átsült)

A medium steak belseje 60-63°C, és belül rózsaszín. A steak kívül barna, belseje pedig rózsaszín és kicsit szilárdabb. Ez a fokozat azok számára ideális, akik nem szeretik a túl véres steaket, de még mindig szaftos húst szeretnének fogyasztani.

Medium Well – (közepesen jól átsült)

A medium well steak belső hőmérséklete 65-68°C. A hús belseje világos rózsaszín, szinte teljesen átsült, de még mindig megtart egy kis szaftosságot. Ezt a fokozatot azok választják, akik biztosra mennek, hogy a hús kellően átsült legyen, de még nem vesztette el minden nedvességét.

Well Done – (jól átsült)

A well done steak belseje teljesen barna, és a belső hőmérséklete 70°C felett van. Ez a fokozat már teljesen átsült húst eredményez, amely gyakran szárazabb és keményebb lehet. Azok számára ajánlott, akik teljesen átsült húst szeretnének fogyasztani.

Hogyan érjük el a kívánt sütési fokozatot?

Az alábbiakban néhány általános iránymutatást adunk a különböző sütési fokozatok eléréséhez:

  • Rare: Sütés oldalanként 2-3 percig magas hőfokon.
  • Medium Rare: Sütés oldalanként 3-4 percig közepesen magas hőfokon.
  • Medium: Sütés oldalanként 4-5 percig közepes hőfokon.
  • Medium Well: Sütés oldalanként 5-6 percig közepesen alacsony hőfokon.
  • Well Done: Sütés oldalanként 6-7 percig alacsony hőfokon.

Fűszerezés és előkészítés

A steak sütése előtt legalább 20 perccel vegyük ki a húst a hűtőszekrényből, hogy szobahőmérsékletű legyen. A sütés előtt sózzuk és borsozzuk meg a húst, illetve adhatunk hozzá zöldfűszereket és fokhagymát is a még ízletesebb eredmény érdekében. A húst soha ne szurkáljuk villával, mert így elveszítjük az értékes nedveket, inkább csipesszel fordítsuk meg a serpenyőben vagy grillen.

Pihentetés

A steak sütésének befejezése után fontos, hogy a húst pihentessük. Ez azt jelenti, hogy a steaket 5-10 percig hagyjuk pihenni, mielőtt felszeletelnénk. A pihentetés lehetővé teszi, hogy a húsnedvek egyenletesen eloszoljanak, így a steak szaftos és ízletes marad.

A steak sütési fokozatainak ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy tökéletes steaket készítsünk. A megfelelő technikák alkalmazásával és némi gyakorlattal mindenki képes lehet arra, hogy olyan steaket készítsen, amely megfelel az egyéni ízlésének és elvárásainak. Ne féljünk kísérletezni és élvezni a különböző sütési fokozatok nyújtotta ízélményeket!

Amennyiben nem szeretne otthon kísérletezni a steak elkészítésével, és inkább egy kiváló steakhouse étteremben szeretne élvezni egy jól elkészített steaket, akkor nincs más dolga, mint ellátogatni a Beerstro14-be! 

Ebben az étteremben elsőrangú steakeket készítenek, amelyek minden steak rajongó szívét megdobogtatják. A tökéletesen elkészített húsok mellett az étterem elegáns környezete és barátságos légköre garantálja, hogy mindenki otthon érezhesse magát.

Oszd meg ezt a cikket!

Facebook
Pinterest

Ez is érdekelhet:

Feltöltés alatt...

Borkostoló élmény

Borkóstoló élmény a Dunán

Miért érdemes részt venni a Winelovers Borhajón? A Winelovers Borhajó egy különleges lehetőséget kínál a borok szerelmeseinek, hogy Budapest legszebb helyein hajózva kóstolhassanak különböző borokat. Az esemény 2024. július 25.-én

Elolvasom »
Ünnepeljük az euro 2024-et

Ünnepeljük az EURO 2024-et a Beerstro14-ben

Az EURO 2024 Labdarúgó Bajnokság közeledtével a futballrajongók szíve egyre gyorsabban dobog. Június 14. és július 14. között Európa legjobb csapatai mérik össze erejüket, és Magyarország is képviselteti magát ezen

Elolvasom »
Beerstro14 átlátszó logo

Telefon: +36 70 551 3599
E-mail: beerstro14@gmail.com
Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 12.

BEERSTRO14 Projekt Kft.  

adószám: 26254539-2-41

Niytvatartás
Scroll to Top