Beerstro14 átlátszó logo (nagy)

Milyen sörfajták léteznek?

Milyen sörök léteznek

A sör fogalma

A sör, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv definíciója szerint malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.

A sör hosszú történelmi múltra tekint vissza, a pontos keletkezési időpontja ismeretlen, de a régészeti leletek alapján már i.e. 5000 évvel ezelőtt is készítettek sört, és Mezopotámiában már akkoriban törvények szabályozták a sörfőzést.

Milyen sörök léteznek

Az erjesztés típusai és hatásai

Az erjesztési folyamat alapvetően meghatározza a sör karakterét és ízét. A sörök három fő erjesztési csoportba sorolhatók: alsó, felső és spontán erjesztésűek.

Alsóerjesztésű sörök

Az alsóerjesztésű sörök, amelyek közé a lager típusú sörök tartoznak, hűvösebb környezetben, általában 4-10 °C közötti hőmérsékleten erjednek. Ebben a folyamatban az élesztő a tartály aljára süllyed. 

Ez a hűvösebb erjesztési módszer lassabb és hosszabb ideig tart, ami a sörnek tisztább, frissítőbb ízt és világosabb színt kölcsönöz. A lager sörök ízvilága kevésbé komplex, mint az ale típusúaké.

Alsóerjesztésű sörök:

 • Pilsner: Világos színű, frissítő, enyhén komlós ízű.
 • Munich Dunkel: Sötétebb, karamellás, pörkölt malátás ízekkel.
 • Bock: Erősebb, édesebb, gyakran karamelles vagy gyümölcsös jegyekkel.

Felsőerjesztésű sörök

A felsőerjesztésű sörök az ale típusúak, magasabb hőmérsékleten erjednek, általában 15-24 °C között. Ebben az esetben az élesztő a tartály tetején gyűlik össze. 

Ez a gyorsabb erjesztési folyamat intenzívebb ízeket és aromákat eredményez, és gyakran hoz létre bonyolultabb, gazdagabb ízprofilokat. Az ale sörök változatosak lehetnek az ízükben, kezdve a gyümölcsöstől az erősen komlósig.

Felsőerjesztésű sörök:

 • Pale Ale: Közepesen erős, gyakran citrusos vagy virágos komlós ízekkel.
 • Stout: Sötét, pörkölt malátás, kávé vagy csokoládé ízjegyekkel.
 • IPA (India Pale Ale): Erősen komlós, gyakran gyümölcsös aromákkal.

Spontán erjesztésű sörök

A spontán erjesztés egy ősi sörkészítési módszer, amelyet ma már leginkább a belga lambic sörök gyártásánál alkalmaznak. Ebben a folyamatban a söröket nem adott élesztőtörzsekkel oltják be, hanem a levegőben természetesen előforduló vad élesztők és baktériumok segítségével erjesztik.

A lambic söröket általában nyitott erjesztőtartályokban készítik, amelyek lehetővé teszik, hogy a levegőben lévő mikroorganizmusok bejussanak a sörbe. Ezeket a tartályokat legtöbször hűvös padlásokon vagy régi, jól szellőző épületekben helyezik el, ahol a levegőben lévő élesztők és baktériumok ideális környezetet találnak.

A lambic sörök érlelése akár több évig is eltarthat. Ez az időszak lehetőséget ad a különböző mikroorganizmusoknak, hogy kifejtsék hatásukat, aminek eredményeképpen a sör egyedi, gyakran savanyú ízvilágot kap. Ez a hosszú érlelési időszak teszi a lambic söröket olyan különlegessé.

Spontán erjesztésű sörök:

 • Gueuze: Több különböző korú lambic sör keverékéből készül, összetett, gyakran pezsgőszerű ízvilággal.
 • Fruit Lambic: Gyümölcsök hozzáadásával készül, mint például a Framboise (málna), Kriek (cseresznye), vagy Pêche (őszibarack).

Sörfajták

Lager sörök

A lager sörök a sörkészítés egyik legelterjedtebb formáját jelentik. Jellemzően tiszta, frissítő ízűek, világos vagy sötét színben készülhetnek, és széles ízspektrumot fednek le.

Jellemzők

 • Erjesztés: A lager sörök alsóerjesztésűek, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb hőmérsékleten és lassabban erjednek, mint az ale típusú sörök.
 • Ízvilág: Általában tiszta, frissítő és kevésbé komplex ízűek. A komló és maláta egyensúlyától függően különböző ízprofilokat mutathatnak.
 • Színskála: A világostól a mély barnáig terjedhet.

Népszerű lager típusok

 • Pilsner: Talán a legismertebb lager típus. Világos színű, frissítő, enyhe komlós ízvilággal.
 • Helles: Német eredetű, aranysárga színű, enyhén édeskés malátás ízzel.
 • Dortmunder Export: Egyensúlyos, aranyszínű lager, amely maláta édességét és komló keserűségét egyaránt hangsúlyozza.
 • Munich Dunkel: Sötétebb lager, gazdag malátás ízzel, karamell vagy pörkölt jegyekkel.
 • Bock: Erősebb és testesebb, gyakran mély vörösbarna színű, édes malátás ízjegyekkel.

Fogyasztás és párosítás

A lager sörök széles körű fogyasztásra alkalmasak, mivel könnyen ihatóak és sokféle élelmiszerrel jól harmonizálnak. Kiválóan illenek húsos ételekhez, grillezett fogásokhoz, valamint könnyű salátákhoz és sajtokhoz.

Készítési folyamat

A lager sörök készítése különleges figyelmet igényel az alacsonyabb hőmérsékletű erjesztés és hosszabb érlelési idő miatt. Ez a folyamat hozzájárul a sör tiszta, frissítő profiljához.

A lager sörök eredete Európába nyúlik vissza, ahol a hidegebb hőmérsékleti viszonyok kedveztek az alsóerjesztésű sörök fejlődésének. A 19. században váltak népszerűvé, különösen a pilsner típus terjedésével.

Ale sörök

Az ale sörök híresek gazdag ízvilágukról és a felsőerjesztésű folyamat által nyújtott bonyolult aromákról. Ezek a sörök széles íz és stíluspalettán mozognak.

Jellemzők

 • Erjesztés: Az ale sörök felsőerjesztésűek, ami magasabb hőmérsékleten és gyorsabban történő fermentációt jelent. Ez erőteljesebb ízeket és aromákat eredményez.
 • Ízvilág: Az ale sörök sokszínűek, az enyhe és gyümölcsöstől az intenzív és komlósig terjedhetnek.
 • Színskála: A világostól a mély sötétig terjedő színskálán mozognak.

Népszerű Ale típusok

 • Pale Ale: Közepes testességű, gyakran citrusos vagy virágos komlóaromákkal. Világosabb színű és frissítő ízvilágú.
 • India Pale Ale (IPA): Erőteljesen komlózott, gyakran gyümölcsös vagy gyantás jegyekkel. Nagyobb alkoholtartalom és keserűség jellemzi.
 • Stout és Porter: Sötét ale sörök, pörkölt maláta ízekkel, gyakran kávéra vagy csokoládéra emlékeztetnek.
 • Bitter: Hagyományos brit sörstílus, mérsékelt alkoholtartalommal és komlózással, gyakran malátás alapízzel.
 • Belga Ale Stílusok: Mint a Dubbel, Tripel, és Quadrupel; erősebb alkoholtartalommal, gyakran gyümölcsös, fűszeres jegyekkel.

Fogyasztás és párosítás

 • Az ale sörök széles ízspektruma miatt különböző ételekkel párosíthatóak. A könnyebb pale ale-ek jól illenek halakhoz és könnyű ételekhez, míg a testesebb stílusok, mint a stoutok, kiválóan harmonizálnak sűrűbb, ízgazdag ételekkel.
 • Az ale sörök sokszínűsége lehetővé teszi, hogy minden ízléstípus számára kínáljanak megfelelő változatot.

Készítési folyamat

Az ale sörök gyártása során a hangsúly gyakran a komlózás és az élesztő által kibocsátott aromákon van. A főzés során kreativitásra van lehetőség a különböző maláták, komlók és egyéb összetevők variálásával.

Az ale a történelem során az egyik legrégebbi sörstílus, különösen Nagy-Britanniában és más európai országokban. Hagyományosan a mérsékelt éghajlat miatt készítették, ahol a felsőerjesztés kedvezőbb volt.

Búzasörök

A búzasörök, amelyek jelentős részben búzamalátát tartalmaznak, különleges ízvilágot kínálnak gyümölcsös, fűszeres aromákkal.

Jellemzők

 • Összetevők: A búzasörök készítésénél jellemzően legalább 50% búzamalátát használnak, keverve az árpamalátával. Ez az arány még magasabb lehet bizonyos stílusoknál.
 • Íz és aroma: Gyakran gyümölcsös (pl. banán) és fűszeres (pl. szegfűszeg) jegyek jellemzik, amelyek az élesztőtörzseknek köszönhetőek.
 • Megjelenés: Többnyire felhős vagy opálos a magas fehérjetartalom és a nem teljes kiszűrés miatt.

Népszerű búzasör típusok

 • Hefeweizen: Egy német stílusú búzasör, jellemzően nagy arányú búzamalátával. ‘Hefe’ jelentése élesztő, ami utal a felhős megjelenésre.
 • Witbier: Egy belga stílusú búzasör, gyakran narancshéjjal és korianderrel ízesítve.
 • Weizenbock: Erősebb, sötétebb változat, a hagyományos hefeweizennél, gazdagabb ízvilággal.
 • Amerikai búzasör: Általában világosabb és kevésbé fűszeres, mint az európai változatok, a hangsúly inkább a frissességen és könnyű ihatóságon van.

Fogyasztás és párosítás

A búzasörök frissítő jellege miatt különösen a meleg hónapokban népszerűek.

Jól illenek könnyű ételekhez, mint a tenger gyümölcsei, a saláták, vagy akár édes és fűszeres ételekhez is, mint a thai konyha.

Készítési folyamat

A búzasörök gyártása során a hangsúly a maláta és az élesztő egyedi kombinációján van, amely a jellegzetes ízprofilért felelős. A búzasörök hosszú történettel rendelkeznek, különösen Németországban és Belgiumban. Ezek a sörök népszerűek voltak európai vidékeken, ahol a búza termesztése elterjedt.

A sörök világa hihetetlenül sokrétű és izgalmas. A frissítő lager söröktől kezdve a gazdag és komplex ale-eken át a különleges búzasörökig, minden sörtípus egyedi ízélményt kínál.

Legyen szó egy hűsítő italról a nyári napokra, egy testes sör élvezetéről a hideg estéken, vagy egy kísérleti, új ízvilág felfedezéséről, a sörök világa mindig tartogat valami újat és izgalmasat. 

A sörök sokszínűsége nem csupán a különböző ízprofilokban, hanem a kultúrák és történetek gazdagságában is megmutatkozik, amelyek a sörkészítés hagyományait és innovációit egyaránt tükrözik.

Oszd meg ezt a cikket!

Facebook
Pinterest

Ez is érdekelhet:

Feltöltés alatt...

Ünnepeljük az euro 2024-et

Ünnepeljük az EURO 2024-et a Beerstro14-ben

Az EURO 2024 Labdarúgó Bajnokság közeledtével a futballrajongók szíve egyre gyorsabban dobog. Június 14. és július 14. között Európa legjobb csapatai mérik össze erejüket, és Magyarország is képviselteti magát ezen

Elolvasom »
Milyen hőmérsékleten kínáljuk a borokat

Milyen hőmérsékleten kínáljuk a borokat?

A borok tárolása és felszolgálása nem csupán művészet, hanem tudomány is. A megfelelő hőmérsékleten felszolgált borok ízvilága sokkal jobban érvényesül, így érdemes tudni, mely borokat kell hűteni, és melyeket nem.

Elolvasom »
Borászatok Magyarországon

Hány borászat működik Magyarországon?

A magyar borászatok száma és sokszínűsége igazán lenyűgöző. Az ország minden régiójában találhatunk kisebb-nagyobb borászatokat, amelyek saját, egyedi stílusukkal és ízvilágukkal járulnak hozzá a hazai borkultúra gazdagságához.  Ebben a cikkben

Elolvasom »
Beerstro14 átlátszó logo

Telefon: +36 70 551 3599
E-mail: beerstro14@gmail.com
Cím: 1053 Budapest, Károlyi utca 12.

BEERSTRO14 Projekt Kft.  

adószám: 26254539-2-41

Niytvatartás
Scroll to Top